Samen met een collega besloten we eind 2007 voor onszelf te beginnen, met ons bureau BLAUW People driven architecture. Het was net voordat de bankencrisis uitbrak. Wij hebben ons daar doorheen geslagen door allerlei soorten opdrachten aan te nemen. Die diversiteit vond ik ook wel fijn. Van een particuliere woning tot en met de verbouwing van een rijksmonument, het Jongerius Complex in Utrecht, maar ook verschillende CPO-projecten (Collectief Particulier Opdrachtgeverschap, red.), waarbij de toekomstige bewoners van alles zelf bepalen.

Wat ik daar ontzettend leuk aan vind is het contact met al die verschillende mensen. Bij een project als Villa Jongerius (voormalig woonhuis en kantoor van de Utrechtse ondernemer Jan Jongerius, red.) praat de hele familie mee over de toekomst van het pand. En bij die CPO-projecten heb je weer te maken met een bonte groep mensen die allemaal zeggenschap hebben over zo’n woonproject. Het gevoel dat gebruikers bij zo’n gebouw hebben vind ik superbelangrijk. Dat heeft wellicht te maken met een zeker inlevingsvermogen.

Ons bureau gaat dan ook in de allereerste plaats over mensen. Het werken met, voor en door mensen, staat altijd centraal. Het in een vroeg stadium echt betrekken van de toekomstige bewoners door Wonen à la Carte bij de realisatie van hun appartement en woongebouw hier aan de Kop van Parijsch zien we dan ook als een grote meerwaarde.

Als bewoner van dit project kun je de grootte, positie en indeling van je appartement zelf bepalen. Door goed te luisteren naar jullie wensen zorgen we voor een maatpak. Tegelijkertijd houden we de regie in handen om ook de woonwensen van jullie toekomstige buren in te passen en om dit samen te brengen in een mooi gebouw met een krachtige identiteit en uitstraling. Thuiskomen begint immers al bij je in de straat.
Het ontwerpen van een woongebouw gaat dus over veel meer dan het aantal appartementen. Het gaat over thuiskomen, ontmoeten, wonen, werken, slapen, uitzicht, veiligheid, toegankelijkheid, geborgenheid, vrijheid, binnen, buiten, privé, collectief  en veel meer.

Het ontwerpen van een woongebouw gaat over verbinding en identiteit.

Het wordt een woongebouw van jullie.